Kategoria: Porady
Dobra ziemia to podstawa w uprawie pomidorów, które do prawidłowego rozwoju posiadają duże wymagania pokarmowe. Gleba powinna być żyzna i przewiewna, aby rośliny były mniej podatne na choroby, a owoce dojrzewały szybciej. Optymalny odczyn podłoża wynosi pH 5,5-7,5. Pomidory wykazują także tolerancję na lekkie zakwaszenie gleby.
Dwa, trzy tygodnie przed sadzeniem pomidorów do gruntu, grządki należy odchwaścić, przekopać i wyrównać. Jeśli wcześniej nie dodano do ziemi obornika, jest to właściwy moment na dodanie kompostu (~5-6 kg na 1 m2). Jeśli nie dysponujemy świeżym obornikiem lub kompostem, warto zastosować obornik granulowany, który świetnie użyźnia glebę i poprawia jej właściwości. Składniki pokarmowe uwalniane są tutaj stopniowo, a my nie podejmujemy ryzyka przenawożenia.
Ważne będzie także zasilenie nawozem wieloskładnikowym (np. Azofoską) poprzez jego wymieszanie z ok. 20-centymetrową warstwą ziemi. Do uprawy w gruncie wybierajmy stanowiska dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru.
Do uprawy pomidorów możemy także sięgnąć po gotowe, dedykowane rozwiązanie. Zbilansowana mieszanka torfu wysokiego, torfu niskiego, węgla brunatnego, kompostowanej kory i biohumusu w swoim składzie zawiera ważne składniki mineralne i odżywcze pochodzenia naturalnego. Taka gotowa ziemia doskonale sprawdza się do upraw ekologicznych, zarówno w gruncie jak i pod osłoną szklarni.
Ze względu na ciepłolubność oraz wysoką wrażliwość na wahania temperatury, w Polsce pomidory uprawiane są w okresie od maja do października. Gwałtowne różnice w warunkach pogodowych mogą skutkować zahamowaniem wzrostu oraz zrzucaniem kwiatów.
Pomidory dla prawidłowej uprawy wymagają wielu składników pokarmowych, dlatego ważną rolę ogrywają odpowiednio dobrane nawozy. Czas, w którym rośliny potrzebują największego zasilenia to miesiące lipiec i sierpień. Pomidory w pierwszym roku uprawy doskonale rosną po zastosowaniu obornika lub kompostu.
• Azot – ważny pierwiastek, który odpowiada wzrost rośliny.
• Fosfor – odpowiedzialny za wzrost korzeni oraz wykształcenie kwiatów.
• Potas – odpowiedzialny za gospodarkę wodną.
• Niedobór wapnia wpływa na pobieranie soli mineralnych oraz owocowanie. Istnieje ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny owoców.